U trendu

Koji predsednici još uvek nisu čestitali Bajdenu?

Dok pobedniku na predsedničkim izborima u SAD demokrati Džo Bajdenu pristižu čestitke sa svih strana sveta, jedan broj svetskih lidera još je uzdržan i ne žuri da pozdravi pobedu budućeg američkog predsednika.

U današnjoj analizi CNN podseća da je Trampova naklonost prema autoritarnim političkim liderima konstanta njegovog predsedničkog mandata i konstatuje se da uzdržanost nekih svetskih lidera zapravo razotkriva prirodu odnosa koje oni projektuju ka budućoj američkoj administraciji i tip saradnje koji anticipiraju.

Kremlj je 2016. godine, nakon Trampove pobede nad Hilari Klinton čestitao pobedu novoizabranom američkom predsedniku samo nekoliko sati nakon objavljivanja izbornih rezultata.

Juče je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Moskva sačekati da zvanično budu objavljeni izborni rezultati i tek onda će ih komentarisati.

Ni kineski predsednik Si Điping nije požurio da pozdravi izbornu pobedu Bajdena.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova preskočio je pitanje novinara kada će Peking uputiti čestitke Bajdenu, odgovorivši da će se Kina ponašati u skladu sa „međunarodnom praksom“.

Ni Ankara još nije reagovala na Bajdenovu izbornu pobedu.

Turski predsednik Erdogan je uglavnom imao prećutnu saglasnost predsednika Trampa da radi šta god hoće, a sa Bajdenom u Beloj kući odnosi neće biti tako harmonični, smatraju analitičari.

Brazilski predsednik Bolsonaro, koga mnogi nazivaju „Trampom iz Tropa“ zbog populističke politike koju vodi i negovanja kulta sopstvene ličnosti za sada se ne oglašava o američkim izborima, a i predsednik Meksika Obrador biranim rečima je saopštio da Meksiko mora da sačeka da se rasvetle sve pravne nedoumice koje prate proces prebrojavanja glasova američkih birača pre nego što čestita izbor novom predsedniku SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.