U trendu

Kolumbija izabrala prvog levičarskog predsednika u drugom krugu izbora

Gustavo Petro, bivši levičarski gradonačelnik Bogote i nekadašnji pobunjenički borac proglašen je pobednikom predsedničkih izbora u Kolumbiji.

Petro, aktuelni senator, tesno je pobedio desničarskog gradjevinskog magnata Rodolfa Ernandesa (Rodolfo Hernandez) u drugom krugu predsedničkih izbora održanim u nedelju, prenela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Prema podacima, Petro je osvojio 50,5 odsto glasava i pobedio rivala sa više od 700.000 glasova i tako postao prvi levičarski vodja Kolumbije.

Šezdesetdvogodišnji Petro pozdravio je, kako je rekao, „pobedu za Boga i za narod“.

„Neka toliko patnje bude ublaženo srećom koja danas preplavljuje srce domovine. Danas je dan za ulice i trgove“, napisao je Pedro na Tviteru.

Fransija Markes, samohrana majka i bivša spremačica će postati prva crnkinja potpredsednica u zemlji.

U videu objavljenom na društveni mrežama, Ernandes koji je vodio netradicionalnu kampanju zasnovanu umnogome na Tiktoku i drugim drušvenim mrežama, priznao je poraz.

„Kolumbijci, danas je većina gradjana izabrala drugog kandidata. Kao što sam rekao tokom kampanje prihvatam rezultate izbora. Nadam se da gospodin Gustavo Petro zna kako da vodi zemlju i da će biti veran svom govoru protiv korupcije“, rekao je Ernandes.

Kolumbijski odlazeći predsednik Ivan Duke koji prema kolumbijskom zakonu nije imao pravo da bude ponovo kandidat, na Tviteru je napisao da je pozvao Petra da mu čestita i rekao da su se dogovorili da se sretnu narednih dana da počnu „harmoničnu, institucionalnu i tranparentnu tranziciju“.

Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19, je tokom kampanje obećao da će se boriti protiv nejednakosti i omogućiti besplatno univerzitetsko obrazovanje, uvesti penzione reforme i visoke poreze na neproduktivnu zemlju.

Takodje je rekao da će u potpunosti primeniti mirovni sporazum iz 2016. kojim je okončan 50-ogodišnji sukob sa komunističkom gerilskom grupom Fark, i tražiti pregovore sa još aktivnim pobunjenicima ELN-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar