U trendu

Kolumbijski policajci će biti kažnjeni za zloupotrebe

BOGOTA – Pripadnici policijskih snaga Kolumbije koji su odgovorni za zloupotrebe ili dela nasilja tokom protesta koji traju u toj zemlji biće kažnjeni u punoj meri zakona, izjavio je danas generalni direktor nacionalne policije Horhe Luis Vargas.

Prema Rojtersu, demonstranti i grupe za ljudska prava više puta su optuživali policajce za ubistva civila, prekomernu upotrebu sile, seksualno zlostavljanje i upotrebu vatrenog oružja, kako tokom trenutnih protesta, tako i tokom prethodnih.

Optužbe za moguće zlostavljanje maloletnice u gradu Popajan izazvale su nasilne proteste ove nedelje.

„Svako ko je svesno počinio krivično delo mora da odgovara pred vlastima; odgovor će imati punu težinu zakona“, rekao je Vargas za Rojters.

On je dodao da je policija „prva koja odbacuje nezakonito ponašanje svojih pripadnika“ i da će „tražiti oproštaj kada bude doneta sudska odluka“.

Vargas je rekao da je od početka protesta prošlog meseca protiv policije pokrenut 122 disciplinski postupak, dok su trojica uhapšena zbog optužbi za ubistva vezanih za smrt civila.

On je poručio da ne sme i neće biti nekažnjivosti.

Optuženi policajci će imati odgovarajući postupak, rekao je on, dodajući da su policajci takođe bili žrtve fizičke agresije, napada vatrenim oružjem i jednog incidenta kada je rulja zapalila policijsku stanicu.

Jedan policajac je umro, a skoro 900 je ranjeno.

Policija koja je intervenisala u kontroli pljačke i vandalizma tokom protesta nije koristila vatreno oružje, rekao je Vargas. Umesto toga, nesmrtonosno oružje se koristi prema nacionalnim i međunarodnim pravilima.

Broj žrtava protesta je sporan. Ombudsman za ljudska prava istražuje 41 civilnu smrt, dok je pravobranilaštvo potvrdilo 14.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar