U trendu

Kolumbijski predsednik poslao vojsku u grad zahvaćen protestima (VIDEO)

Predsednik Kolumbije Ivan Duke poslao je juče vojsku u grad Kali, epicentar jednomesečnih nacionalnih antivladinih protesta u kome je tokom dana ubijeno troje ljudi.

Duke je ponovio svoju tvrdju da su se u proteste koji traju mesec dana, infiltrirale ilegalne oružane grupe i obećao da će upotrebiti sve obaveštajne sposobnosti da to i dokaže.

„Ovim slanjem vojske će se gotovo utrostručiti kapacitet snaga širom provincije za manje od 24 sata, i osigurati pomoć u kritičnim centrima gde su vidjeni činovi vandalizma, nasilja i urbanog terorizam niskog intenziteta“, rekao je predsednik iz Kalija, trećeg najvećeg grada sa 2,2 miliona stanovnika gde je predsedavao sastanku saveta bezbednosti.

U novim demonstracijama juče je u tom gradu stradalo najmanje troje ljudi, medju kojima jedan agent tužilaštva Kalija koji je pucao na masu, da bi ga zatim demonstranti linčovali.

Slanje vojske usledilo je posle objave državnog tužioca Fransiska Barbose da su njegovog agenta ubili civili kada je on otvorio vatru na njih.

Protesti su održani juče i u drugim delovima Kolumbije povodom obeležavanja mesec dana od početka najvećih protesta u zemlji u više decenija. Više od 40 ljudi je ubijeno, i 2.200 civila i policajaca povredjeno.

Demonstracije su izbile kada je predsednik Duke predložio povećanje poreza, ali su se nastavile čak i kad je on odustao od toga i pretvorile se u opštu kritiku rastućeg siromaštva i nejednakosti u zemlji gde se nezaposlenost udvostručila u protekloj pandemijskoj godini.

Vlada i Nacionalni komitet za štrajkove nisu uspeli da uspostave uslove za početak pregovora. Demonstranti traže od vlade da garantuje prava na socijalne proteste dok predsednikova administracija ne odustaje od zahteva da se prethodno uklone blokade puteva koje su izazvale brojne nestašice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.