U trendu

Komisija: SZO da plati odstetu zrtvama zlostavljanja u Kongu

ŽENEVA – Žrtve koje su seksualno zlostavljali pojedini radnici Svetske zdravstvene organizacije u Kongu tokom epidemije ebole 2018. godine bi trebalo da dobiju „značajnu“ odštetu, izjavila je kopredsedavajuća nezavisne komisije Žilijen Lizanž.

Lizanž, poznata aktivistkinja za ljudska prava iz Konga, rekla je da je „od suštinske važnosti“ da vodeće zdravstveno telo Ujedinjenih nacija napravi radni plan za odštetu ženama i devojčicama koje su bile žrtve zlostavljanja.

„Pitanje odštete je veoma, veoma važno. Bebe su rođene, žene su ostavljene da se osećaju neprijatno“, rekla je ona, prenosi „Gardijan“.

U izveštaju objavljenom ove nedelje, nezavisna komisija je utvrdila da je 21 počinilac zlodela, među kojima ima i silovanja, radio je za SZO.

Nakon silovanja, 29 žena je zatrudnelo, a neke žene su kasnije bile primorane na abortus po naređenju silovatelja, dodaje se u izveštaju.

Lizanž i članovi nezavisne komisije pozvali su SZO da napravi plan kojim bi se ispravila nepravda prema žrtvama kada se završi istraga.

Mnoge žrtve su se žalile da nisu dobile nikakvu pomoć i da su ostavljene da se same nose sa „fizičkim i moralnim posledicama“ zlostavljanja.

„Zato, sada čekamo SZO da pruži značajnu reparaciju“, rekla je Lisenž za „Gardijan“.

Međutim, doktorka Gaja Gamhevage, direktorka u SZO za prevenciju i odgovor na seksualno iskorišćavanje, uznemiravanje i zlostavljanje, delovala je kao da odbacuje predlog o konkretnoj odšteti, ocenjuje britanski list.

„Potvrđujemo da su nam potrebna lako dostupna sredstva na terenu za žrtve, kao i podrška njima, to je vrlo jasno. Međutim, u sistemu Ujedinjenih nacija ne postoje odredbe o finansijskim odštetama žrtvama“, rekla je Gamhevage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.