U trendu

Komitet Dume odobrio amandmane na Ustav u vezi sa aneksijom

MOSKVA – Odbor za državotvorna pitanja i zakonodavstvo ruske Državne dume odobrio je danas nacrt amandmana na Ustav u vezi sa pripajanjem Donjecke i Luganske Narodne Republike kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, prenosi Tas s.

Predsednik Odbora Pavel Krašeninkov je istakao da su nacrtima zakona „u potpunosti sadržane najvažnije socijalne i ekonomske garancije za lica sa prebivalištem na teritoriji konstitutivnih entiteta i formiran sistem zaštite prava i sloboda građana“.

U nacrtima se navodi da će ruskim državljanima sa prebivalištem u DNR,LNR, kao i u Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti biti obezbeđenre garancije za zapošljavanje, priznaće im se obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, kao i socijalnu i medicinsku pomoć.

Nacrti zakona predviđaju i garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Do 1. januara 2028. upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine.

Izmene će uticati i na proceduru dobijanja državljanstva.

Lica koja borave na novim ruskim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na ovim teritorijama, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo, navodi se u nacrtu amandmana na ruski Ustav a koji se tiče pripajanja četiri ukrajinske teritorije Rusiji posle tamošnjih referenduma.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Novčana jedinica plaćanja na teritorijama novih subjekata, biće samo ruska rublja. Ukrajinski grivna će biti dozvoljena za gotovinska i bezgotovinska plaćanja do 31. decembra 2022, prenosi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar