U trendu

Komšić: Dodik je primitivac

SARAJEVO – Član Predsedništva BiH Željko Komšić nazvao je predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika „primitivcem“, dok je komentarisao to što je napustio sastanak sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

„Nažalost, ima dosta primitivizma i u Predsedništvu na funkciji predsedavajućeg Predsedništva. Ali to nije ništa novo, znamo da je primitivac. On negira genocid, negira državu gde je predsedavajući Predsedništva, govori o mirnom razlazu, vređa ljude na ličnoj osnovi itd“, rekao je Komšić na Federalnoj televiziji, a prenosi Klix.ba.

Komšić smatra da jedini način da se, kako kaže, „tom njegovom primitivizmu oduprete je da vi ne upadnete u taj primitivizam“.

On je dodao da se pomenute teze iznose pred čelnim ljudima, da li neke zemlje ili multilateralne organizacije, kakva je EU.

„Pri tome iznosite to na primitivan način, bahat, lažete, petljate…I uvek je dilema kako se postaviti prema tome. Ako mu odgovorite, rizikujete da pred strancima izazovete svađu, što je onda tek neprijatno, i bruka je ne samo Dodikova već celog Predsedništva“, tvrdi Komšić.

On je dodao da je to što je otišao sa sastanka bila manje poruka Dodiku, a više stranim sagovornicima.

„Oni ne reaguju na neke stvari, jednostavno ne reaguju na stvari koje se tiču ove države, a tek tako prelaze preko teza koje se tiču rušenja ove države. Ja ne bih mogao tako da sam na njihovom mestu, reagovao bih. Zna se kakva je diplomatska praksa i običaji, a na kraju krajeva lepo ponašanje. Ako naši međunarodni prijatelji hoće da slušaju takvog Dodika, eto im ga, neka ga slušaju“, poručio je Komšić.

Dodik je nedavno rekao da je Komšić napustio sastanak sa Boreljom, nakon što je on rekao da, „ako je Kosovo nezavisno, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu“.

„Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim“, kazao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.