U trendu

Komsic najavio prijave zbog zakona o lekovima, preti silom

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je danas da će biti podneta krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen tekst Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS.

Komšić je zapratio „odgovorom silom“ ukoliko se, kako je naveo, nastave ovakvi potezi vlasti RS.

„Vlasti RS očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo BiH. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom“, rekao je Komšić za Radio slobodna Evropa.

Ukaz o proglašenju Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srpske, objavljen je sinoć u Službenom glasniku Republike Srpske.

Prethodno ga je 23. decembra potpisala predsednica RS Željka Cvijanović.

Zakon će na snagu stupiti za šest meseci.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima usvojen je na posebnoj sednici u oktobru u Narodnoj skupštini RS.

Nakon toga je 1. novembra Klub delegata bošnjačkog naroda u Savetu naroda RS doneo Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u pomenutom zakonu, a 8. novembra tu odluku i obrazložio.

Savet za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS 13. decembra ocenio je kao neprihvatljiv zahtev Kluba Bošnjaka u Savetu naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u tom zakonu.

Usvajanje Zakona o lekovima RS, prva je nadležnost koja je preneta sa nivoa BiH na RS nakon što je član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio prenos niza nadležnosti sa BiH na entitet RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar