U trendu

Komšić od EU traži podršku za izmenjeni Izborni zakon

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedištva BiH Željko Komšić najavio je da će na predstojećem samitu čelnika Evropske unije i država zapadnog Balkana izričito tražiti da Brisel podrži izmene Izbornog zakona s ciljem da se, kako kaže, uklone postojeće diskriminacije.

Najavio je i da će zatražiti da se Unija suprotstavi zamislima koje vode dodatnim podelama koje, prema njegovom mišljenju, zagovaraju HDZ BiH Dragana Čović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Evropska unija ne sme odustati od svog sistema vrednosti, demokratije i ravnopravnosti građana, jer bi to značilo poraz i za EU i za BiH. Istinske vrednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrednosti na kojima počiva Evropska unija“, kazao je Komšić u izjavi za Fenu.

Umesto sva tri člana Predsedništva BiH na samitu, koji će se ove sedmice održati na Brdu kod Kranja, učestvovaće samo Komšić, dok će bošnjački član Šefi Džaferović učestvovati samo na sastanku Evropske narodne stranke (EPP), koji se održava u Ljubljani uoči Brdo samita.

Srpski član Predsedništva neće prisustvovati jer poštuje zaključke NSRS donete nakon što ej bivši visoki predstavnik Valentin Incko, koristeći se tzv. „bonskim ovlašćenjima“ nametnuo Zakona o zabrani negiranja ratnih zlocina.

Dodik je pisao predsednici EK Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i slovenačkom premijeru Janezu Janši, čija zemlja predseda EU, u kojem ih je obavestio da Komšić nema pravo da predstavlja BiH, jer o tome ne postoji zajednička odluka Predsedništva, kao i da nije usvojena platforma za njegov nastup.

Kao i u slučaju nedavnog zasedanja Generalne skupštine UN, gde je Komšić nastupio bez stava Predsedništva, Dodik je i evropske zvanične upozorio da time podstiču raspad BiH.

„Direktno ste se stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu ona počiva, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju, podržavaju samo raspad“, napisao je Dodik, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.