U trendu

Komšićevi tvrde da nema nikakve odluke o tzv. Kosovu

SARAJEVO – Iz Kabineta Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima, tvrde da nema nikakve odluke o nepriznavanju kosovske nezavisnosti od strane BiH.

„Nema nikakve odluke. Ako ima, neka je Dodik pokaže. Neće je pokazati, jer je nema“, rekli su iz Kabineta za sarađevsku N1 tv.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je na konferenciji za novinare posle sednice tog tela rekao da od danas zvanično BiH ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost, odnosno da Predsedništvo nije glasalo za odluku o priznavanju tzv. Kosova, za koju su na prošloj sednici glasali Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Džaferović je ranije danas rekao da to pitanje nije ni bilo na dnevnom redu, a i inače , kako kaže, jasno je da BiH neće priznati kosovsku nezavisnost dok o tom pitanju ne bude postignut konsenzus.

Predsedništvo BiH odluke donosi konsenzusom.

Dodik je novinarima rekao da je na današnjoj sednici glasanjem odbijen predlog da BiH prizna kosovsku nezavisnost.

„Komšić nije glasao, Džaferović je bio uzdržan, a ja sa bio ‘protiv'“, rekao je Dodik.

Na prošloj sednici Predsedništva, kada je na dnevnom redu bila Komšićeva inicijativa da BiH prizna Kosovo, 17. septembra, Dodik je bio protiv i najavio da će o tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno stavljane veta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.