U trendu

Konaković o otpadu na Trgovskoj gori: Po svaku cenu zaštiti životnu sredinu

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković izrazio je uverenje da će problem odlagališta za nuklearni otpad Hrvatske na Trgovskoj gori biti rešen na diplomatski način, ali i da je jedna od opcija pravni proces.

Konaković je u izjavi za Srnu rekao će nadležni u BiH učiniti sve da bi zaštitili taj prostor BiH od bilo kakvog negativnog uticaja, te da će se spremno ići i u pravni proces ukoliko ne bude drugog načina.

„Pravni tim je pripremio neka rešenja. Ministar spoljne tegovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac i ja planiramo vrlo brzo da zajedno putujemo u Hrvatsku i tražimo trilateralni sastanak sa Slovenijom kojoj je ova tema vrlo značajna“, najavio je Konaković.

On je rekao da je sa Košarcem razgovarao o problemu Trgovske gore, te da je prilikom nedavne posete Hrvatskoj, tamošnjim vlastima, preneo stav BiH o značaju rešavanja tog ekološkog pitanja.

„Nadam se da ćemo ovaj nivo rešavati na nivou diplomatije i da nećemo morati ići u neke arbitarže i pravne procedure“, poručio je Konaković.

Izrazio je punu podršku nadležnom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i komisijama, te poručio da im je na raspolaganju.

Košarac je ranije danas izjavio da Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te da je naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH.

On je ocenio da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zvaničnu informaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.