U trendu

Kongo: Najmanje dve osobe poginule u protestima

KINŠASA – Najmanje dve osobe ubijene su tokom nasilja na protestima protiv mirovne misije Ujedinjenih nacija na severoistoku Konga, saopštile su lokalne vlasti.

„Vojnici u misiji Ujedinjenih nacija u ovoj zemlji (MONUSCO) ubili su jednu osobu tokom protesta u ruralnom području u blizini grada Beni“, rekao je Rojtersu lokalni zvaničnik Nikolas Kikuku.

On je dodao da su demonstranti u petak prvo zapalili dva mosta koja vode do baze mirovnih snaga i da su zatim snage MONUSCO uzvratile vatrom prema demonstrantima i ubile jednog od učesnika protesta, što je potvrdila Roset Kavula, lokalna zvaničnica teritorije Beni, i još jedan lokalni aktivista.

Portparol MONUSCO-a Matias Gilman izjavio je agenciji da je istraga o ovom incidentu u toku.

Lokalni portparol vojske rekao je za Rojters da se drugi smrtonosni incident dogodio kada su demonstranti zatvorili put do grada Beni, blokirajući put kolima hitne pomoći koja su nosila telo muškarca ranije ubijenog u napadu pobunjenika, a tom prilikom je jedna žena pogođena i umrla na licu mesta, dok je njena beba teško ranjena.

Rojters navodi da su se ovi incidenti dogodili nakon višednevnih protesta mladih ljudi u nekoliko gradova istočnog Konga koji su nezadovolji zbog neuspeha misije UN u zemlji da spreči talas ubistava civila iza kojeg stoje naoružane grupa.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija, koje broje 12.000 vojnika, raspoređene su u Kongu od 1999. godine na poziv vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar