U trendu

Konte: Italija će poštovati budžetske propise EU, ali..

RIM – Italija će poštovati fiskalna pravila Evropske unije, ali će se boriti da ih promeni kako bi omogućila više javnih investicija i snažniji rast, izjavio je danas italijanski premijer Đuzepe Konte.

„Odlučni smo da izbegnemo proceduru EU zbog kršenja propisa i uvereni smo u našu ekonomsku politiku“, poručio je Konte u italijanskom parlamentu uoči sutrašnjeg samita EU.

„Italija namerava da poštuje pravila EU“, naveo je on, ali je dodao da ih treba revidirati kako bi se osigurala bolja „ravnoteža između stabilnosti i rasta, kao i (između) smanjenja rizika i podele rizika“.

Sa dugom na nivou od oko 132 odsto bruto domaćeg proizvoda, dug Italije je proporcionalno najveći u evrozoni nakon Grčke, navodi britanska agencija.

Konte je rekao i da je njegova vlada podržala rezoluciju koju je predložila vladajuća koalicija – Liga i Pokret pet zvezdica – a kojom se poziva na konkretne izmene evropskih pravila kada je reč o fiskalnim deficitima članica.

U rezoluciji, usvojenoj u donjem domu italijanskog parlamenta, poziva se na „isključivanje produktivnih investicija, uključujući onih u ljudski kapital“ iz kalkulacija deficita.

Evropska komisija je zapretila Italiji pokretanjem disciplinskog postupka koji bi podrazumevao stroži nadzor fiskalne politike, i koji bi na kraju mogao da rezultira novčanom kaznom za zvanični Rim.

Komisija tvrdi da Rim nije smanjio svoj javni dug u 2018. godini, kako je obećao, i procenjuje da će on nastaviti da se povećava ove i naredne godine, osim ako vlada ne usvoji mere štednje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.