U trendu

Kontroverze prate kandidata za Vrhovni sud, svedok se ne seća

VAŠINGTON – Mark Dzadz, čovek identifikovan kao svedok seksualnog napada koji je navodno počinio kandidat za sudiju američkog Vrhovnog suda Bret Kavano, izjavio je da se ne seća tog incidenta i da ne želi o tome javno da govori.

„Ne sećam se tog navodnog incidenta“, napisao je Dzadz u pismu Odboru za pravosuđe američkog Senata.

Psiholog Kristin Blejsi Ford optužila je Kavana, kandidata predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, da je seksualno napao pre 36 godina, dok su oboje bili srednjoškolci, te navela da je Dzadz svedok tog događaja.

Dzadz je u pismu senatskom odboru, koji će razmatrati Kavanovu nominaciju, naveo da nema više informacija koje bi sa njima mogao da podeli, kao i da ne želi javno da govori o incidentima koje je opisala Ford.

Kavano i Fordova pozvani su da svedoče o tom događaju u ponedeljak pred Odborom za pravosuđe.

Optužba o seksualnom napadu mogla bi da ugrozi Kavanovo imenovanje na doživotnu poziciju sudije najvišeg suda u SAD.

Kavano je negirao otpužbe, navodeći da nije znao ni identitet žene koja ga je optužila, dok Kristin Blejsi Ford nije u članku u Vašington postu u nedelju iznela tvrdnju da ju je Kavano na silu dodirivao u jednoj kući u predgrađu Vašingtona početkom osamdesetih godina i da se plašila za svoj život.

Bela kuća i dalje podržava imenovanje 53-godišnjeg sudije za mesto u najvišem sudu zemlje, navodeći da mu veruje da nije učestvovao u incidentu za koji je optužen.

Ford je psiholog na univerzitetu Palo Alto u Kaliforniji, a opisala je Kavanov postupak kao „pokušaj silovanja“.

Njena advokatica ističe da je Ford nerado odlučila da istupi i oglasi se javno, te da njena akcija nije politički motivisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.