U trendu

Košarac o Trgovskoj gori: Podao i perfidan pokušaj Hrvatske

SARAJEVO – Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, izjavio je danas resorni ministar Staša Košarac.

„Ovaj čin Hrvatske nema elemente dobrih bilateralnih odnosa, već ih dodatno narušava. Podao je i perfidan ovakav pokušaj Hrvatske da se izbegne reakcija iz BiH, posebno imajući u vidu njihovu tvrdnju da u slučaju Trgovske gore nema prekograničnog uticaja“, stav je Košarca.

On je ocenio da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nema zvaničnu informaciju.

„Odmah sam naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju radi zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH. Tražim od njih da održe hitne sednice i da tokom dana obaveste sekretarijate nadležnih konvencija da Hrvatska na ovaj način krši prava i ne poštuje interese BiH“, naveo je Košarac, prenosi Srna.

On je zatražio i hitnu reakciju ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića, te istakao da je o novonastaloj situaciji obavestio ambasadora BiH u Hrvatskoj, kao i ambasadora Hrvatske u BiH, sa kojim je zatražio sastanak u najkraćem mogućem roku.

„Institucije BiH imaju kapacitet da reaguju i reagovaće. Nećemo dozvoliti da se zaobiđe jedinstven stav BiH u slučaju Trgovske gore. Nema predaje, borićemo se i nećemo stati na ovome“, poručio je Košarac.

Prema njegovim rečima, novonastala situacija predstavlja ponovljenu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH kada je u pitanju izgradnja spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

„Hrvatska je prvobitno ignorisala stavove Republike Srpske, kada je ona bila jedina u ovom procesu. Sada očigledno žele da zaobiđu stav i reakciju nadležnih institucija BiH. To im nećemo dopustiti. Zato tražim promptnu reakciju Pravnog i Ekspertskog tima, kao i drugih nadležnih institucija. Zaštita zdravlja naših građana i životne sredine je nulti prioritet i od toga nećemo odustati“, zaključio je Košarac.

Hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja objavilo je informaciju o zahevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar