U trendu

Kovačević: BiH nema zvaničan stav o situaciji u Ukrajini

BEOGRAD – Bosna i Hercegovina nema nikakav zvaničan stav o situaciji u Ukrajini, izjavio je savjetnik srpskog člana predsedništva Milorada Dodika, Radovan Kovačević povodom izjave šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja da se i BiH uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Kovačević je za Tanjug rekao da BiH ne može da napravi nijedan spoljnopolitički potez bez odluke Predsedništva BiH s obzirom da je ta institucija, po Ustavu, jedina nadležna za kreiranje spoljne politike i donošenje svih ključnih odluka koji se tiču spoljne politike.

Istakao je da Predsedništvo BiH nije raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i dodao da je srpski član te institucije Milorad Dodik tražio da se na dnevni red današnje sednice uvrsti i tačka gde bi se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i na kojoj bi se zauzeo zvaničan stav BiH po tom pitanju, ali da su druga dva člana to odbila.

„Hrvatski i bošnjački član su to odbili i BiH nema nikakav zvaničan stav o situaciji u Ukrajini“, rekao je Kovačević..

Kovačević ne isključuje mogućnost da određeni ambasadori iz BiH ignorišu činjenicu da ta zemlja nije zauzela niti usvojila zvaničan stav po pitanju situacije u Ukrajini i da samostalno vuku određene poteze.

„Ali, to je nešto što je apsolutno neodrživo s obzirom da, ponavljam, ne postoji zvaničan stav BiH o situaciji u Ukrajini jer Predsedništvo BiH, koje je po Ustavu jedino nadležno da donosi odluke u oblasti inostranih poslova, uopšte nije razmatralo aktuelnu situaciju u Ukrajini“, rekao je Kovačević.

Objasnio je da Savet ministara i Ministarstvo inostranih poslova jedino imaju mogućnost da realizuju stavove koje je usvojilo Predsedništvo i istakao da nijedna odluka Predsedništva iz oblasti spoljne politike ne može da bude donesena bez konsenzusa.

„Ukoliko konsenzusa nema, ukoliko na primer druga dva člana pokušaju da preglasaju srpsku stranu Predsedništva, to ide na Narodnu skupštinu Republike Srpske i to onda bude konačna odluka koju moraju da poštuju svi u BiH“, objasnio je Kovačević.

Naveo je da je stav Republike Srpske da podržava teritorijalni integritet Ukrajine na isti način na koji podržava teritorijalni integritet Srbije i BiH.

„Ali, smatramo da BiH kao postkonfliktno društvo ne treba da se svrstava na bilo čiju stranu po ovom pitanju“, dodao je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.