U trendu

Kovačevski i Rama o Otvorenom Balkanu i Berlinskom procesu

SKOPLJE – Otvoreni Balkan i Berlinski proces uopšte nisu u međusobnom sukobu, već su, naprotiv, dva kompatibilna procesa, jer su i zemlje koje su deo Berlinskog procesa deo Otvorenog Balkana, koji se zasniva na četiri slobode na kojima počiva EU, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

„Ako pogledate sporazume koje smo potpisali u Berlinskom procesu, to su identični sporazumi koje su naše tri zemlje već potpisale i ratifikovale. Berlinski proces je nepovratan proces“, istakao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom nakon održavanja zajedničke sednice vlada dveju zemalja, prenela je MIA.

Kovačevski je kazao da je to proces koji vodi potpunoj integraciji Zapadnog Balkana u zajedničko evropsko tržište.

„Temelji na kojima počiva Otvoreni Balkan su četiri slobode na kojima počiva EU, a još jedna veoma važna činjenica o tome gde su Albanija i Severna Makedonija stigle u svom razvoju, posebno u izgradnji bezbednosti, bezbednosti, stabilnosti, političkih odnosa sa susedima je činjenica da će se sledeći samit Zapadnog Balkana održati u Tirani, vrlo brzo, i da su sporazumi koji su potpisani u Berlinu deponovani u Severnoj Makedoniji“, naglasio je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara da li je vredno nastaviti proces Otvorenog Balkana, koji uključuje tri od šest zemalja Zapadnog Balkana koje su deo Berlinskog procesa.

Kovačevski je na zajedničkoj konferenciji sa Ramom istakao činjenicu da su sporazumi potpisani u Berlinu trenutno deponovani u makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Vratite se 30 godina unazad da vidite gde je počela Severna Makedonija – Makedonija u to vreme i Albanija i gde smo sada posle velikih odluka koje smo doneli. U Albaniji bi trebalo da se održi samit svih zemalja Zapadnog Balkana, a u Severnoj Makedoniji, u njenom MSP, odnosno u našoj, trebalo bi da se deponuju sporazumi šest zemalja članica Zapadnog Balkana. I tako ja kažem da je to uspeh“, rekao je Kovačevski.

Rama je, pak, istakao da vredi nastaviti sa Otvorenim Balkanom, koji je, kako je naglasio, doživotni proces, a ta dva procesa uporedio sa lokomotivama i vagonima.

On je istakao da on vredi i više jer se na ovaj način menja položaj lokomotive sa vagonima.

„Dakle, Berlinski proces je jedna lokomotiva koja vuče sve lidere iz regiona na jedno novo putovanje. U međuvremenu, podrazumeva se da na kraju mandata ta lokomotiva samo malo menja odnose, ali proces ide napred i nema šta da se očekuje u odnosu na ono što smo već uradili, a Berlinski proces je samo jača. Mislim da je Berlinski proces otvoren, ali nije doživotan, dok je Otvoreni Balkan zaista doživotan“, istakao je Rama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar