U trendu

Koveni: Irska je vojno neutralna, ali ne i u ratu u Ukrajini

KIJEV – Ruske snage su verovatno počinile ratne zločine u napadu na ukrajinske civile, izjavio je danas irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni tokom posete Ukrajini, naglasivši da iako je Irska vojno neutralna, nije neutralna u ratu u Ukrajini.

Tokom današnje posete Koveni je obišao oblasti koje su direktno pogođene u ruskom napadu i sastao se sa ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane Dmitrijem Kulebom i Aleksijem Reznjikovim.

Poručio je da se Irska zalaže za maksimalan paket sankcija Rusiji i dodao da želi da okonča „ludilo rata“, prenosi Bi-Bi-Si.

„Iako je Irska vojno neutralna dozvolite mi da budem jasan da nismo neutralni po pitanju ovog rata i sukoba i budućnosti vaše zemlje,“ istakao je Koveni.

Najavio je da će biti izdvojeno tri miliona evra za finansiranje Međunarodnog krivičnog suda, dok će milion evra biti odmah prosleđeno kancelariji tužioca.

Govoreći na konferenciji za novinare sa Kulebom, Koveni je rekao da je privilegija biti sa njim i poručio da je doneo snažnu poruku solidarnosti irske vlade i naroda, prenosi Gardijan.

„Još ne znamo koliko je građana izgubilo živote zbog ove ruske agresije, ali znamo da je mnogo, a brutalnost i nasilje, ne samo nad vojnicima, već i nad ukrajinskim civilima je nešto što će se verovatno odrediti kao ratni zločin u budućnosti,“ rekao je Koveni.

Rekao je da je u ovom trenutku svestan da Ukrajina ne želi saosećanje, već da joj je potrebna akcija i snažna praktična podrška u odbrani.

„Znamo da Ukrajinci sanjaju o drugačijoj budućnosti, onoj koja se zasniva na demokratiji, stabilnosti i ekonomskim prilikama i verujemo da se te stvari mogu postići kroz punopravno članstvo u EU i Irska će se zalagati da se to dogodi što je pre moguće,“ poručio je šef irske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.