U trendu

Kovid poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92% zemalja

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da su poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, izazvani pandemijom korona virusa, kao što je program vakcinacije ili lečenje bolesti poput AIDS-a, zabeleženi u 92 odsto od 129 zemalja.

Rezultati studije, sprovedene u novembru i decembru prošle godine, pokazuju da su usluge „pretrpele ozbiljan uticaj“ i da je zabeležen „mali ili nikakav napredak“ u odnosu na istraživanje s početka 2021.

„Rezultati analize naglašavaju važnost hitnog delovanja za rešavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje uticaja pandemije kovida-19“, navodi se u izveštaju SZO.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 odsto zemalja, što je porast u odnosu na 29 odsto početkom 2021. i 21 odsto u prvom istraživanju 2020, prenosi Rojters.

Obavljanje neobaveznih operacija kao što su zamena kuka i kolena poremećeno je u 59 odsto zemalja, a nedostaci u rehabilitacionoj i palijativnoj nezi zabeleženi su u otprilike pola zemalja.

Anketa je sprovedena u vreme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante korona virusa, što je opteretilo bolnice, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar