U trendu

Kremlj: Ako je Bagdadi mrtav, to je veliki doprinos Trampa

MOSKVA – Kremlj je danas saopšto da je američki predsednik Donald Tramp dao veliki doprinos u borbi protiv međunarodnog terorizma, ukoliko je tvrdnja SAD da je lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi mrtav istinita.

Tramp je juče objavio da se Bagdadi ubio tokom noćne akcije elitnih američkih snaga specijalnih operacija u Siriji i zahvalio Rusiji, između ostalog, na podršci.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je prethodno da kaže da li su Sjedinjene Države unapred obavestile Rusiju o operaciji ili pružile druge detalje, prenosi Rojters.

Ali novinarima je rekao da je ruska vojska primetila američke avione i bespilotne letelice u oblasti Sirije, gde je Vašington rekao da je izvršio napad.

„Ako se ove informacije (o Bagdadijevoj smrti) potvrde, možemo da razgovaramo o ozbiljnom doprinosu predsednika Sjedinjenih Država borbi protiv međunarodnog terorizma“, rekao je Peskov.

Rusko Ministarstvo odbrane dovelo je u nedelju Trampovu tvrdnju u pitanje, saopštivši da nema pouzdanih informacija o američkoj operaciji i navodeći četiri razloga zbog kojih je američka verzija događaja izgledala sumnjivo.

„Sve veći broj direktnih učesnika u operaciji i zemalja koje su navodno učestvovale u ovoj ‘operaciji’, od kojih svaka ima potpuno oprečne detalje, dovodi do opravdanh pitanja i sumnje da li se ona odvijala, a posebno koliko je bila uspešna“, saopštlo je Ministarstvo odbrane.

Za razliku od Kremlja, ministarstvo je takođe umanjilo značaj Bagdadija rekavši da, ako se potvrdi njegova smrt, to neće imati „operativni značaj“ za situaciju u Siriji ili za akcije preostalih ekstremsta u sirijskom regionu Idlib.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.