U trendu

Kremlj negodovao zbog predizbornih plakata u Nemačkoj

MOSKVA – Kremlj je izrazio nezadovoljstvo povodom nemačkih predizbornih plakata na kojima se kopiraju 72 godine stari leci u kojima se ruski region Kalinjingrad pripaja delu Nemačke, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

„Videli smo izveštaje medija i naša reakcija na to je negativna. Znamo i da ovi plakati nemaju ništa sa zvaničnim Berlinom, koji sigurno ne dovodi ruski teritorijalni integritet u pitanje. Međutim, važno je znati da postoje određene političke snage u Nemačkoj koje imaju takve aspiracije“, naglasio je Peskov, prenosi TAS S.

Severni deo nekadašnje nemačke Istočne Pruske postao je region Sovjetskog saveza, nakon konferencije u Potsdamu 1945. godine, dodaje ruska novinska agencija.

Region je preimenovan 1946. u Kalinjingradsku oblast.

Nemački list „Nordkurijer“ preneo je ranije da su se kopije plakata iz 1949. godine, na kojima je prikazana mapa Nemačke pre Drugog svetskog rata, pojavile u gradu Teterovu, u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

„Nordkurijer“ je naveo da su plakati deo predizborne kampanje političkog bloka partija Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CDU/CSU), ali je portparol CDU demantovao da plakati pripadaju toj partiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.