Kremlj nije primio zvanične optužbe protiv FSB-a za hakerski napad na Jahu

Kremlj nije primio nikakva zvanična obaveštenja o optužbama protiv operativaca Federalne sužbe bezbednosti (FSB) za njihovu navodnu ulogu u organizaciji hakerskih napada na pretraživač Jahu (Yahoo), izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov, prenosi novinska agencija Tass.

„Ne znam ni za kakve izjave Ministarstva pravde SAD koje sadrže optužbe uperene ka nekom telu ruske federalne izvršne vlasti. Nema izjava koje sadrže optužbe protiv FSB. Do sada nismo primili nikakvu zvaničnu informaciju“, rekao je Peskov.

On je dodao da je na pravnom području, sa tačke gledišta medjunarodnih istražnih radnji, teško moguće obaviti stvari razmenom javnih izjava, jer postoje neke medjunarodne procedure.

Vlasti u SAD su optužile državljane Rusije za navodni hakerski napad na Jahu 2014. godine radi kradje podataka na 500 miliona Jahu naloga.

Pomoćnik glavnog tužioca za nacionalnu bezbednost Meri Mekkord i drugi zvaničnici Ministarstva pravde SAD, objavili su danas na konferenciji za štampu da su podignute tužbe protiv dva operativca FSB-a i dva hakera koja su sa njima saradjivala, prenosi Tass.

Američke vlasti su saopštile da je jedna od ovih osoba Karim Baratov, uhapšen u utorak u Kanadi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.