U trendu

Kremlj: Novi sukobi u Donbasu razlog za nastavak dijaloga Rusije i SAD

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, u telefonskom razgovoru nisu razgovarali o Ukrajini. Trenutno zaoštravanje na razgraničenja je još jedan povod za hitan nastavak dijaloga i saradnje Rusije i SAD, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Zaista, situacija u Ukrajini veoma zabrinjava. Takođe, tokom razgovora Putina i Trampa nije razmatrano rešenje ukrajinskog pitanja, a naglašena je potreba za hitnim rešavanjem krize u Ukrajini“, izjavio je Peskov.

„Što se tiče trenutnog zaoštravanja na liniji dodira, to je još jedan razlog za što skoriji nastavak dijaloga i saradnje između Rusije i Amerike, uključujući i u interesima i odluke razrešavanja ukrajinske krize“, rekao je portparol ruskog predsednika, a prenosi Sputnjik.

Rusija se ne slaže sa procenama OEBS-a o narušavanju primirja u Donbasu

Rusija se kategorički ne slaže sa procenama OEBS-a o tome da su ustanici narušili primirje u Donbasu, ofanzivu vodi Kijev, rekao je Peskov.

„Ne slažemo se sa ovom formulacijom. Radi se provokativnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine i pojedinih jedinica. Konkretno, čuli smo neke izjave predstavnika Ministarstva odbrane Ukrajine u kojima se navodi da je reč o napredovanju metar po metar Oružanih snaga Ukrajine, to jest, defakto je potvrđena ofanziva. To su akcije koje podrivaju Minske sporazume. A sada je važno da se hitno izađe sa pozivom, na prvom mestu inicijatoru ofanzive, Kijevu, da prekine ove provokacije. Još jednom ću ponoviti: kategorički se ne slažemo sa ovom formulacijom“, rekao je Peskov komentarišući izveštaj OEBS-a kojim se pozivaju „rusko-separatističke snage“ da obnove primirje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.