U trendu

Kremlj: Protiv Rusije pokrenut neviđeni ekonomski rat

MOSKVA – Ne postoji primer za ekonomski rat kakav je pokrenut protiv Rusije, situacija je bez presedana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da ne vredi davati prognoze po pitanju rasta cena, te da bi trebalo preduzimati mere za ublažavanje negativnih posledica.

On nije želeo da komentariše pitanje o mogućem daljem rastu inflacije u Rusiji, istakavši da je sada nezahvalno bilo šta predviđati, preneo je Sputnjik.

„Takvog ekonomskog rata kakav je pokrenut protiv naše zemlje nikada nije bilo. Zato je veoma teško da se nešto predvidi. Sada ne treba prognozirati, nego delovati – delovati kako bi se minimizirale negativne posledice i dalji rizici“, istakao je on.

Kako je dodao, u Rusiji se radi na minimiziranju posledica rasta inflacije.

„Što se tiče inflacije, trenutno se konstatuje prilično šokantan spoljni uticaj na našu ekonomiju, ima negativnih posledica koje će se svesti na minimum. Sada je situacija turbulentna, ali već se realizuju mere za smirivanje i stabilizaciju, dok se dalje mere razrađuju“, precizirao je portparol.

Prema rečima Peskova, moguća zaplena ruskih nekretnina u EU i SAD kao odgovor na moguću nacionalizaciju preduzeća stranih kompanija koje su obustavile poslovanje u Rusiji dovešće do negativnih posledica po obe strane.

On je, takođe, rekao da se investiciona privlačnost Rusije za zemlje koje vode protiv nje ekonomski rat povlači u drugi plan.

„Protiv nas se vodi ekonomski rat. U takvim uslovima investiciona privlačnost za one koji su u tom ratu odlazi, naravno, u drugi, treći ili četvrti plan“, rekao je portparol.

Peskov je istovremeno precizirao da Rusija zadržava investicionu privlačnost za druge zemlje koje nisu u ekonomskom ratu sa njom, a kojih je prilično mnogo, jer tržište ne trpi prazninu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)