U trendu

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena služben i izbalansiran

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džozef Bajden vodili su danas telefonski razgovor u službenom i izbalansiranom tonu, saopštio je novinarima savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

„Možemo konstatovati da je razgovor bio prilično izbalansiran i poslovan“, rekao je Ušakov, prenosi TAS S.

On je dodao i da su Putin i Bajden dogovorili da Moskva i Vašington održavaju kontakte na različitim nivoima.

„Predsednici su se dogovorili o daljim kontaktima na različitim nivoima o svim pitanjima o kojima je danas razgovarano telefonom“, rekao je Ušakov.

Putin je Bajdenu rekao i da zapadne države nisu stavile dovoljno veliki pritisak na Ukrajinu, kojim bi je navele da poštuje sporazume iz Minska, kao i da su isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja opasan potez, naglasio je Ušakov.

Pretnje o neposrednoj opasnosti od ruske invazije su dostigle apsurdni nivo, rekao je zvaničnik Kremlja.

Ruski zvaničnik je naglasio da je Vašington zatražio telefonski razgovor između dva predsednika ranije nego što je planirano, zbog, kako je rekao, „histerije“ oko moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

„Današnji razgovor je usledio nakon neviđenih pokušaja američkih zvaničnika da podstaknu histeriju o navodno neminovnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu“, istakao je on.

Prema rečima Ušakova, razgovor je prvobitno bio zakazan za ponedeljak.

Rusija, kako je dodao Ušakov, ne razume zašto SAD daju medijima lažne informacije o navodnim planovima Moskve za invaziju na Ukrajinu.

„Izneli smo naše stavove i nekoliko puta naglasili da ne razumemo zašto medijima daju lažne informacije o namerama Rusije“, rekao je Ušakov, komentarišući izveštaj medija da je Bajden u petak rekao saveznicima da bi Rusija navodno mogla da napadne Ukrajinu 16. februara, navodi TAS S.

Vladimir Putin je Džozefu Bajdenu izneo razloge zbog kojih smatra da sada treba da se razgovara o bezbednosti Rusije, saopštio je zvaničnik Kremlja Ušakov.

Putin je, kako je rekao, još jednom ponovio da u predlozima koje su SAD poslale, kao odgovor na zahteve Moskve, nisu uzeti u obzir ključni razlozi zbog kojih je Rusija zabrinuta.

On je najavio da će Rusija uskoro dati odgovor Vašingtonu povodom američke „kontraponude“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar