U trendu

Kremlj: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u slučaju egzistencijalne pretnje

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini samo u slučaju „egzistencijalne pretnje“, izjavio je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Imamo doktrinu unutrašnje bezbednosti, ona je javna, tamo možete pročitati sve razloge za upotrebu nuklearnog oružja. A ako je to egzistencijalna pretnja našoj zemlji, onda se oni mogu koristiti u skladu sa našom doktrinom“, rekao je Peskov za američku televizijsku mrežu Si En En (CNN).

Peskov je tako odgovorio na pitanje novinarke Kristijane Amanpur (Amanpour) da li je uveren da ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim je blizak, neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Nekoliko dana posle početka rata 24. februara, kada je ruska vojska naišla na neočekivan otpor ukrajinskih snaga bezbednosti, ruski predsednik je stavio u pripravnost sve komponente snaga nuklearnog odvraćanja, što je izazvalo negodovanje medjunarodne zajednice.

Strahovanja se posebno odnose na moguću upotrebu nuklearnog oružja malog obima.

Operacije se „nastavljaju striktno u skladu sa planiranim“, rekao je Peskov i dodao da ruska vojska nastoji da „eliminiše vojni potencijal Ukrajine“ i to je jedan „glavnih ciljeva operacije“.

Da bi to uradile, ruske snage „gadjaju samo vojne ciljeve i objekte na teritoriji Ukrajine, a ne civilne (ciljeve)“, rekao je Peskov i dodao da „okupacija“ Ukrajine nije medju ciljevima Kremlja.

Vojni stručnjaci s druge strane smatraju da ruska vojska ima logističkih i problema sa komunikacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar