Kremlj: Turska vojna operacija u Idlibu – najgori scenario

MOSKVA – Turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila bi najgori mogući scenario, saopštio je danas Kremlj.

Moskva se snažno protivi takvoj operaciji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Rusija i Ankara ostaju u kontaktu da bi pokušale da spreče dalju eskalaciju tenzija u Idlibu, preneo je Rojters.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da su razgovori sa Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona „bez obzira na cenu“, čak i dok se razgovori nastavljaju sa Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je juče da će Turska rasporediti još trupa u sirijskoj provinciji Idlib i da će se osvetiti za napad vladinih snaga, dok Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom o situaciji u Siriji.

On je rekao da će Turska nastaviti da šalje trupe u Idlib kako bi obezbedila sigurnost civilima i celom regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.