U trendu

Kritičari je zovu „plutajući Černobilj“: Spremna prva ruska plutajuća nuklearka

Posle dve decenije gradnje sledećeg meseca će plutajuća nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ biti odšlepana na ruski Daleki istok. Ona je deo ruske ambicije da se obezbedi električna energija zabačenom regionu bogatom resursima.

https://youtu.be/M_VHNS22qpE

Platforma dugačka 144 metara biće prebačena do arktičkog lučkog grada Pevek, oko 6.400 kilometara udaljenom od Moskve. „Akademik Lomonosov“ ima dva reaktora „KLT-40S“, svaki snage 35 megavata.

Strujom će snabdevati grad i region sa oko 100.000 korisnika i kompanije koje se bave izvlačenjem ruda i dragog kamenja u regionu Čukotka.

Takođe, elektrana će omogućiti i ambiciozne planove ruske eksplanzije u arktičkom regionu, navodi Si-En-En.

„Admiral Lomonosov“ biće najsevernija operativna nuklearna elektrana na svetu i ključna je za ekonomski razvoj ruskog Dalekog istoka.

Oko dva miliona Rusa živi u arktičkom krugu u naseobinama poput grada Pevek, do kojih često može da se dopre samo avionom ili brodom. Ipak, oni su zaslužni za skoro 20 odsto BDP-a i biće ključni za buduće planove eksploatacije arktičkog rudnog bogatstva, nafte i gasa.

Plutajuća nuklearna elektrana omogućava snabdevanje takvih zabačenih krajeva bez trajnog posvećivanja i ulaganja velikih sredstava za postavljanje velike infrastrukture, što je preduslov u slučaju konvencionalnih elektrana.

Međutim, koncept nuklearnog reaktora stacioniranog u Arktičkom okeanu izazvao je kritike od grupa za zaštitu životne sredine, a „Grinpis“ je nazvao „Černobilj na ledu“ ili „plutajući Černobilj“.

Agencija „Rosatom“, koja rukovodi elektranom, ističe da je takva kritika neosnovana.

„Potpuno je neopravdano porediti ova dva projekta. To su neosnovane tvrdnje. Sam način na koji reaktori rade su potpuno drugačiji od onih u Černobilju. Naravno da ono što se desilo u Černobilju ne sme da se ponovo desi. Osim toga, ‘Admiral Lomonosov’ će se nalaziti u vodama Arktika i biće stalno hlađen, a tamo ne postoji manjak hladne vode“, navodi Vladimir Iriminku, glavni inženjer za zaštitu životne sredine na „Lomonosovu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.