U trendu

Kritika zemalja koje odbijaju izjavu EU protiv antisemitizma

BEČ – Oštrom kritikom na račun država koje odbijaju priključenje zajedničkoj izjavi EU protiv antisemitizma, danas je u Beču počela konferencija protiv antisemitizma i anticionizma.

Pet ili šest država iz nekakvih glupih razloga ne podržavaju izjavu, konstatovao je potpredsednik Evropskog jevrejskog kongresa Ariel Muzikant.

Izjava EU trebalo bi, na Samitu Unije u decembru, na inicijativu Austrije kao predsedavajuće, da bude usvojena.

Sadržaj je zajednička definicija antisemitizma, kao i svest da su Jevreji građani Evrope i da imaju pravo na život u miru, objasnio je Muzikant dodajući da postoji pet ili šest zemalja koje tu izjavu neće da potpišu.

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman rekao je da je izjava o antisemitizmu stavljena na dnevni red idućeg Saveta ministara EU, dodajući da je usvajanje važno.

On je, u svom izlaganju, uputio reči kritike na račun politčara.

„Na nama političarima je da ne prihvatimo antisemitizam u našem društvu“, poručio je Fasman upozorivši ujedno da se ne sme širiti ni slika da su svi muslimani migranti antisemite.

Muzikant je, otvarajući skup, prikazao dramatičnu sliku položaja Jevreja u Evropi, rekavši da je stanje postalo sve gore i gore.

„Mi se nalazimo na prekretnici. Naredni meseci i gode biće odlučujuće za pitanje šta će se desiti sa 1,5 miliona Jevreja koji žive na ovom kontinentu. U Austriji antisemitizam raste, ali nemamo nasilje i ubistva kao što je slučaj u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i par drugih zemalja“, naglasio je on.

Muzikant je rekao da je sada vreme da se pređe sa govora na delo ukazujući na izjavu EU, kao i priručnik protiv antisemitizma koji su izradili eksperti, a koji je predstavljen na bečkom skupu.

„U bilo kom obliku antisemitizam mora da se uvek osudi“, podvukla je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Karoline Edštadler.

Ona je izrazila zabrinutost zbog rasta antisemitizma u socijalnim medijima, rekavši da treba znati da „reči mogu postati dela“.

Zbog toga se bivša sudija založila za osudu i gonjenje antisemitizma preko socijalnih mreža.

Učesnike jevrejskih zajednica koje su doputovale na ovaj skup u Beč primio je predsednik Austrije Aleksander van der Belen koji je naglasio da Austrija ima posebnu obavezu prema jevrejskoj narodu i celom društvu da se bori protiv svakog oblika antisemitizma, rasizma, svake politike sejanja mržnje, da se spreči u njenom nastajanju.

Na skup u Beč pozvani su evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova, šef frakcije Narodne partije Evrope (EPP) Manfred Veber, kao i ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, pre par dana, zbog krize tamošnje vlade, morao je da otkaže dolazak.

Konferencija ima za cilj da razmotri konkretna rešenja kako se može osigurati opstanak Jevreja u Evropi.

Predstavljeno istraživanje je pokazalo da se Jevreji u Evropi osećaju nebezbedno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.