Krivokapić: Utvrđen predlog izmena Zakona o sl. veroispovesti

PODGORICA – Vlada Crne Gore utvrdila je danas predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti, saopštio je premijer te zemlje Zdravko Krivokapić.

„Nastojali smo da zadovoljimo sve strane“, rekao je Krivokapić na konferenciji za medije i najavio da će sutra ministar pravde Vladimir Leposavić detaljnije izneti izmene, prenose Vijesti.

Vlada predlog izmena zakona dostavlja Skupštini na usvajanje.

Kako su sinoć prenele Vijesti, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori.

Kako se navodi, članom 19 predloženih izmena i dopuna predviđa se brisanje članova 61, 62, 63 i 64 Zakona.

„Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine“, piše u obrazloženju izmena Zakona u koje su Vijesti imale uvid.

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u svom Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine, posebno analizirala krizu koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti navodeći da bi najbolje rešenje bilo da sporne odredbe o tzv. imovinskom pitanju budu izostavljene.

Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine, usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, čemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva, smatrajući da se njim otima njena imovina u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.