U trendu

Krši se primirje u Ukrajini

Ukrajinska vlada i pobunjenici koje podržava Rusija saopštili su danas da se krsi primirje, koje je stupilo na snagu u ponoć, prenose agencije.

AP prenosi da su separatisti optužili vladine trupe da su granatirale pozicije pobunjenika, najmanje 140 puta od kada su se obe strane složile o primirju, dok je ukrajinska vlada saopštila da su pobunjenici otvorili vatru četiri puta na tri različite lokacije i da jer tom prilikom jedan ukrajinski vojnik povređen.

Agencija Tas s prenosi da ukrajinski vojnici nastavljaju da koriste civile kao štit da bi se proširili na neutralnu zonu u Donbasu.

Portparol komande samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Eduard Basurin kazao je da ukrajinske vojne snage nastavljaju da se šire po selima u „sivoj zoni“ i da koriste civile kao „živi zid“.

On je istovremeno pozvao misiju OEBS da utiče na ukrajinsku vojnu komandu da povuče jedinice i da ne preti životima civila.

U Donbasu je jutros na snagu stupilo primirje na koje su pristale ukrajinska strana i proruske snage iz Luganska, dok odbrambene snage samoproglašene Donjecke narodne republike još nisu objavile svoju odluku, javlja Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.