U trendu

Kuba i SAD ulaze u novu fazu odnosa

Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da Kuba i SAD ulaze u novu fazu odnosa, uoči najavljenog otvaranja ambasada sledeće sedmice, ali da je potrebno još promena u politici Vašingtona prema Havani.

„Nova faza će početi, duga i kompleksna, na putu ka normalizaciji koji zahteva spremnost da se nađu rešenja problema koji su se nagomilali tokom više od pet decenija i koji su naneli štetu vezama naših država i naroda“, izjavio je Kastro u obraćanju poslanicima.

On je rekao da treba naći i novu vrstu odnosa dve zemlje, „različitu od cele dosadašnje zajedničke istorije“, ali da odnosi ne mogu biti normalizovani dok god je na snazi trgovinski embargo SAD, uveden pre više od pola veka.

SAD, takođe, moraju da vrate Kubi vojnu bazu u Gvantanamu, da nadoknade ekonomsku štetu koja je nastala kao posledica embarga i okončaju programe „koji imaju za cilj pomaganje subverzije i destabilizacije“.

Predsednik SAD Barak Obama ublažio je delove embarga, ali je za njegovo potpuno ukidanje potrebno odobrenje Kongresa. Prema američkom zakonu, ukidanje embarga je moguće samo ako Havana plati kompenzaciju za američku imovinu nacionalizovanu posle Kubanske revolucije 1959. godine. Vrednost te imovine danas se procenjuje na oko sedam milijardi dolara.

Kuba i SAD su 2013. počele tajne pregovore o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, a nedavno je najavljeno da će u prestonicama u ponedeljak biti otvorene ambasade.

Kubanski parlament je u sredu počeo prvo od dva godišnja zasedanja, a dešavanja na sednici su prvi put prenošena preko Tvitera i Fejsbuka.

Tokom sednice parlamenta zvaničnici su saopštili da je u prvoj polovini godine Kuba zabeležila privredni rast od 4,7 odsto. „To je veoma dobro, imajući u vidu da smo prošle godine imali rast od samo jedan odsto“, kazao je Kastro u govoru koji je emitovala državna televizija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.