U trendu

Kurc najavio „odlazak“ ministra Kikla, FPO protiv

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je večeras da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti da razreši ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

Kurc je u subotu uveče predsedniku predložio da raspiše prevremene parlamentarne izbore, a nakon afere s vicekancelarom i liderom FPO Hajncom Kristijanom Štraheom, koji je, kako se vidi na javno objavljenom snimku, nudio jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Premijer je najavio u više navrata da Kikl, koji je takođe član FPO, a u vreme kada je snimljen video materijal bio je generalni sekretar „slobodaraca“, ne može da vodi istragu u ovom slučaju.

FPO je odbila da se Kikl povuče s mesta ministra unutrašnjih poslova i najavila da će svi članovi vlade iz te stranke u slučaju njegove smene dati ostavku.

S tim u vezi austrijski premijer je rekao da će, ako ministri iz FPO napuste vladu, njihove funkcije biti popunjene ekspertima i visokim državnim službenicima.

Kurc je na konferenciji za štampu nakon razgovora sa novim šefom FPO Norbertom Hoferom rekao da je rekonstrukcija vlade jedino ispravna i da samo ona može garantovati stabilnost zemlje.

Ukazao je da je „Ibica skandal“ naneo veliku štetu ugledu zemlje.

Kurc je rekao i da bi smatrao ispravnim da je sam Kikl ponudio ostavku kako bi omogućio detaljnu istragu mogućeg ilegalnog partijskog finansiranja.

On je ponovio da FPO nikako da shvati dimenziju skandala koja je pogodila tu stranku, a time i vladu.

Takva vlada, primetio je, treba da vodi Austriju do prevremenih izbora, koji će se biti održani u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar