U trendu

Kurc pozdravio nacrt sporazuma o Bregzitu

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je danas nacrt sporazuma o Bregzitu i izjavio da bi ministri 27 zemalja članica EU mogli da se sastanu naredne sedmice kako bi postigli napredak po tom pitanju.

Kurc, čija zemlja je trenutno predsedavajući EU do kraja godine, rekao je novinarima u Beču da je to „dobar rezultat“, javio je AP.

On je dodao da je protekle noći razgovarao sa pregovaračem EU za pitanje Bregzita Mišelom Barnijeom i britanskim zvaničnicima i da želi da im „toplo čestita na uspehu koji su postigli pregovorima“.

Ako bude došlo do napretka među ambasadorima EU kao i u Britaniji, sastanak ministara EU mogao bi da bude održan u ponedeljak. Kurc je dodao da bi predsednici i premijeri država EU mogli da se sastanu posle toga.

Zvaničnici EU u Briselu danas su uzdržani i odbijaju da potvrde čak i to da li je postignut nacrt sporazuma na tehničkom nivou.

Velika Britanija i EU saglasili su se oko nacrta teksta sporazuma o izlasku Britanije iz Unije.

Kabinet Mejove, koji je podeljen po pitanju sporazuma, treba da se sastane kasnije danas kako bi razmotrili da li da ga podrže.

Ministrima u vladi će dokument biti dat pre sednice, da bi ga pročitali, navedeno je u saopštenju kancelarije britanske premijerke Tereze Mej, prenela je agencija Rojters.

Prethodno su britanski i irski mediji javili da su britanski i evropski pregovarači postigli sporazum o Bregzitu u vezi osnovnog spornog pitanja – irske granice.

Nacrt sporazuma o izlasku iz EU dovodi nas znatno bliže onome za šta su Britanci glasali kada su odlučili da napuste Uniju, izjavila je ranije danas britanska premijerka Tereza Mej.

Mej je rekla poslanicima da taj sporazum znači da će Britanija „ponovo preuzeti kontrolu“ nad svojim zakonima i granicama „dok istovremeno štiti radna mesta, bezbednost i integritet Ujedinjenog Kraljevstva“, javio je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.