Kurti: Dijaspora ključ za povećanje investicija

LONDON – Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovo, rekao je danas u Londonu premijer privremene vlasti u Prištini Aljbin Kurti.

Kurti je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, rekao da je ka Kosovo prisutan treći talas entuzijazma.

„Prvi talas je zabeležen nakon oslobođenja“ 1999, drugi talas 2008. posle proglašenja nezavisnosti, a sada treći koji je posvećen razvoju“, objasnio je on.

Kurti je kazao da se Kosovo nalazi u srcu Balkana sa nepokolebljivim orpedelenjem za evropskim integracijama i članstvom u NATO.

Istovremeno je naglasio da je Kosovo gladno investicija i željna za saradnjom sa svim zemljama u regionu.

Kako je rekao, železnica od juga Kosova do Severne Mitrovice je kičma železničke mreže i on želi da izgradi železničku vezu između Prizrena i Tetova u Severnoj Makedoniji.

Naveo je da je već imao sastanke sa pojedinim vladama u regionu, a da će saradnja sa Albanijom dati novu energiju i dinamiku u sprovođenju zajedničkih projekata.

Regionalnu saradnju Kurti vidi pre svega u okviru evropskih integracija, a što se investicija tiče naglasava da je kosovska dijaspora, koja je, kaze, brojna, od ključne važnosti.

„Imamo ogromnu diasporu naročito u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali i u Velikoj Britaniji i verujemo da investicije dijaspore mogu da unaprede našu ekonomiju i omoguće povećanje direktnih stranih investicija“, rekao je Kurti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.