U trendu

Lageri: FRONTEKS uskoro na granicama zemalja Z.Balkana

TIRANA – Izvršni direktor Evropske agencije za graničnu bezbednost FRONTEKS Fabris Legeri izjavio je da će ta služba uskoro imati svoje patrole i na granicama drugih zemalja u regionu Zapadnog Balkana, osim na grčko-albanskoj granici, čiji je mandat počeo danas.

Lageri je juće prisustvovao na svečanosti u Tirani povodom današnjeg početka posmatračke misije FRONTEKS duž cele granične linije između Albanije i Grčke.

On je u intervjuu za tiransku televiziju Top Čanel istakao da postoji dugogodišnja saradnja Evropske unije i Albanije, kao i da od 2016. godine FRONTEKS ima mogućnost da proširuje svoje aktivnosti i u zemljama koje nisu članice Unije.

„Proširenje naše operacije i u Albaniji predstavlja politička odluka Evropske unije. Uskoro ćemo imati slične granične kontrole i u drugim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali Albanija je prva u regionu“, naglasio je Lageri.

Kako je kazao, misija FRONTEKS-a na grčko-albanskoj granici biće operativni akter koji će pomagati albanskoj graničnoj policiji putem posmatranja i kontrole, dodavši da su oni fokusirani na ilegalnu trgovinu ljudima, ilegalnih prelaza, ilegalne imigracije, uključujući i sve kriminalne aktivnosti koje mogu da se otkriju na granici, što je u saglasnosti s mandatom misije.

„Cilj je bolji monitoring ilegalne imigracije koja kreće iz Grčke ka severnim delovima Albanije. Takođe postoje aktivnosti poput prekogranične nedozvoljene trgovine. Želimo da pomognemo albanskim snagama zaduženim za sprovođenje zakona i pograničnim vlastima“, kaže izvršni direktor FRONTEKS-a.

Lageri je dodao da FRONTEKS na albansko-grčkoj granici počinje misiju sa 50 graničnih oficira koji dolaze iz 12 zemalja-članica EU, koji raspolažu s tehničkom opremom i patrolnim vozilima. Prema njegovim rečima, ukoliko postoji potreba, broj pripadnika misije će biti povećan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.