Lajčak: Za Kosovo u Unesko prvo dogovor Beograda i Prištine

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka glasala protiv prijema Kosova u Unesko zato što svet od Prištine i Beograda očekuje da takve predloge daju na osnovu uzajamnog dogovora, kao što su svojevremeno činile Češka i Slovačka.

„Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da medjunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka“, kazao je sinoć Lajčak tokom posete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

„Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša“, rekao je Lajčak.

To što je Slovačka bila medju zemljama koje su u ponedeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema rečima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu

„Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine“, rekao je Lajčak.

Kosovo juče nije primljeno u Unesko, a na glasanju su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 29.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.