U trendu

Lajen: Uskoro plan za prekid zavisnosti od ruskog gasa

PARIZ, 11. marta ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je dužnost EU da svojim građanima obezbedi izvor energije koji će biti pouzdan i imati prihvatljivu cenu.

U tom cilju ona najavljuje ”sednjoročni plan” da se do 2027. godine prekine zavisnost od ruskih energenata, a da se u kratkom roku ograniči skok cena električne energije u EU.

”U srednjem roku to znači oslobađanje od zavosnosti od ruskog gasa korz diverzifikaciju izvora, ulaganjem u obnovljive izvore. Od sredine maja izaćićemo sa predlogom da postepeno ukinemo našu zavisnost od ruskog gasa, nafte i uglja do 2027. godine što će biti podrzaano neophodnim evropskim sredstvima”, kaže Lajen.

Ursula fon der Lajen je na karju samita EU lidera u Versaju najvila da će u cilju postizanja energetske nezavosnosti Komisija do sredine maja predsataviti opcije za optimalizovanje tržista električne energije kako bi što bolje podržala zelena tranzicija u Evropi.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u svetlu sve viših cena enregenata predložila opciju reguacije cena u vanrednim okolnostima i ponudila drzavama članicama opcije za hitnu državnu pomoć kompanijam koje su pogođene skokom cena energije.

Kada je u pitanju sledeća zima, Lajen naglasava da je plan da se skladišta gasa u EU napune svakog 1.oktobra do bar 90 procenata kapciteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.