U trendu

Lansirana ruska raketa koja nosi iranski satelit

MOSKVA – Ruska raketa Sojuz-2.1b koja nosi iranski satelit lansirana je jutros sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a prenos je emitovan na Jutjub kanalu ruske agencije za istraživanje svemira Roskosmos.

Raketa će u svemir isporučiti satelit za daljinsko istraživanje Zemlje Hajam, izgrađen u Rusiji po narudžbi Irana, kao i 16 malih satelita, prenosi RIA Novosti.

Te satelite su kreirali vodeći ruski univerziteti, kompanije i neprofitne organizacije, a dizajnirani su za naučna i tehnološka istraživanja, uključujući testiranje tehnologija za međusatelitske komunikacije, merenje nivoa elektromagnetnog zračenja, daljinsko ispitivanje Zemlje i praćenje ekološke situacije.

Vašington post je prošle nedelje izvestio da su američki zvaničnici zabrinuti zbog nove kosmičke saradnje između Rusije i Irana jer strahuju da će satelit pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, ali i pružiti Iranu „sposobnosti bez presedana“ za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na širem Bliskom istoku, pdseća Rojters.

Teheran je odbacio tvrdnje da bi Moskva mogla da koristi satelit za jačanje obaveštajnih sposobnosti u Ukrajini, navodeći da he Iran imati potpunu kontrolu nad njim „od prvog dana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar