U trendu

Lavine u Austriji ubile dvojicu skijaša, hiljade turista zavejano snegom (video)

Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama, a hiljade turista ostalo je zvejano snegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tokom vikenda zbog gustog snega koji je stvorio opasne uslove.

Više od pola metra snega napadalo je od subote ujutro na severnim obroncima Alpa.Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao visoka, što je drugi najviši nivo na skali od pet stepeni.

Uprkos rizicima i upozorenjima, neki skijaši su se svojevoljno zaputili izvan skijaških staza pa su dvojica nemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako su imali prsluke koji se naduvaju u slučaju lavine kako bi se održali na površini snega. Stradali su odvojeno.

Spasioci su ih iskopali iz snijega, ali nisu uspeli da ih ožive.

Treći smrtni slučaj zabeležen je jučer u Vorarlbergu kada je švicarski snouborder u krivini izleteo sa staze i sleteo niz oštru padinu i poginuo nakon što se glavom zabio u dubok sneg.

Oko 12.000 turista ostalo je zavejano u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedelje poslepodne kada su stručnjaci kontrolisanom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mesto, rekao je za DPA gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu putevi su i dalje zatvoreni, a za kolonu sa stotinama skijaša koji su želeli da napuste to područje organizovana je pomoć hitnih službi u nedelju poslepodne.

Zimsko vreme uzrokovalo je probleme i u drugim delovima zemlje, gde se drveće rušilo pod teretom snežnog pokrivača na puteve i železničke pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.