U trendu

Lavrov: Rusija će nastaviti da pomaže Maliju

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas, tokom posete Maliju, da će Rusija nastaviti da pomaže tu zapadnoafričku državu u procesu unapređenja njenih vojnih sposobnosti.

Ekstremisti povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom predvode višedecenijski pobunjenički pokret u Maliju, koji se u međuvremenu proširio i na susedne zemlje, podseća u izveštaju agencija Rojters.

Eksperti Ujedinjenih nacija su prošle nedelje pozvali na pokretanje nezavisne istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koje su, kako se sumnja, počinile snage vlade Malija i pripadnici Vagnera.

Aktuelna vlada Malija, koja je preuzela vlast vojnim udarom 2021. godine, tvrdi da grupa Vagner u Maliju ne funkcioniše kao plaćenička grupacija, već pruža obuku lokalnim vojnim snagama za rukovanje ruskom vojnom opremom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle godine da država nema nikakve veze sa delovanjem Vagnera u Maliju, ocenivši da ta afrička zemlja ima pravo da sarađuje sa privatnim ruskim firmama.

Zapadne vlade su zabrinute zbog prisustva ruske privatne vojne grupe Vagner u Maliji i partnerstva Rusije sa tom zemljom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar