U trendu

Lavrov: Samit Krimska platforma je rusofobicna akcija

BUDIMPEŠTA – Samit „Krimska platforma“ koji je održan u Ukrajini predstavlja rusofobičnu akciju, izjavio je danas u Budimpešti ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Naravno, ovo je rusofobična akcija, veštački stvorena i oni će pokušavati da veštački održavaju ovo raspoloženje kako bi podilazili ultraradikalnim neonacističkim pojavama u savremenoj Ukrajini“, rekao je Lavrov tokom posete Mađarskoj, prenosi Sputnjik.

On je dodao da ovim pojavama udovoljava i vlast u Kijevu i zapadni lideri.

Forum „Krimske platforme“, koji su inicirale ukrajinske vlasti, rezultat je, navodi, pogrešno shvaćene solidarnosti članica Evropske unije i NATO i nema nikakve perspektive.

„Želim da kažem da znamo za metode koje se koriste kako bi se saveznici prinudili da se pridružuju takvim besmislenim akcijama, pa nas ne čudi što je tako lažno shvaćena solidarnost članica EU i članica NATO predstavljala osnovu za ovaj apsolutno prazan poduhvat koji nema nikakve izglede“, istakao je ministar.

Samit „Krimska platforma“ koji je inicirala Ukrajina održan je u Kijevu 23. avgusta.

Na njemu se raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom, a na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.