najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lavrov: Tajni pregovori Turske i Islamske države

Turska i Islamska država pregovaraju u tajnosti i razmatraju nove načine krijumčarenja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Postoje indicije da rukovodstvo Islamske države održava tajne kontakte sa turskim zvaničnicima“, rekao je Lavrov u intervjuu za list „Moskovski komsomolec“.

Lavrov je naveo da oni „razmatraju alternativne opcije u trenutnim okolnostima kada su vazdušni udari naših snaga ozbiljno ograničili mogućnosti tradicionalnih ruta krijumčarenja“, preneo je Tas s.

„Veoma smo zabrinuti zbog poruka koje konstantno dolaze javno i preko privatnih kanala da Turska planira, ili je možda već počela, da polaže pravo na delove sirijske teritorije pod izgovorom da tamo podiže kampove, gde se skupljaju sirijske izbeglice jer im nije dozovoljeno da pređu tursku granicu“, kazao je Lavrov.

Turska stalno govori o formiranju bezbednosne zone na sirijskoj teritoriji, oslobođenu od Islamske države, rekao je Lavrov, dodajući da je, prema ruskim informacijama, Ankara već to pitanje razmatrala u NATO.

„To će, naravno, predstavljati kršenje svih principa međunarodnog prava i značajno dovesti do eskalacije“, istakao je Lavrov.

Moskva podnela nove predloge za Siriju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da je Moskva predstavila Vašingtonu nove predloge za okončanje građanskog rata u Siriji.

Lavrov je u intervjuu za list „Moskovski Komsomolets“ naveo da je plan specifičan i jednostavan, ali nije precizirao detalje.

Kako prenosi AP, Lavrov bi trebalo da se u četvrtak u Minhenu sastane sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Šef ruske diplomatije je odbacio kritike da je Rusija doprinela neuspehu mirovnih pregovora o Siriji u Ženevi prošle sedmice time što su dali vazdušnu podršku napredovanju snaga sirijske vlade severno od Alepa.

On je okrivio Tursku, tvrdeći da je ona podstakla konflikt snabdevajući islamiste oružjem i zalihama i kupujući naftu od njih.

Moguć vojni scenario u Siriji

Vojni scenario u Siriji je moguć s obzirom na stavove nekoliko zemalja u regionu, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ukazao da Moskva primećuje želju izvesnog broja regionalnih zemalja da krizu u Siriji reše vojnim sredstvima.

„Ako pregovori propadnu, ili ako čak ni ne počnu, onda će naglasak verovatno biti stavljen na rešenja koja podrazumevaju silu, kao što to neke zemlje otvoreno kažu. Njih motiviše, kako ja to shvatam, gotovo lična mržnja prema (sirijskom predsedniku) Bašar al-Asadu“, rekao je Lavrov u intervjuu listu „Moskovski Komsomolec“.

Prema njegovim rečima, na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u Beču, Rusija i SAD su pokazale spremnost i predložile da se u dokumenta, a potom i u rezoluciju Saveta bezbednosti UN, unese jednostavna rečenica „za sirijsku krizu nema vojnog rešenja“, prenosi Tas s.

„SAD, Rusija i evropske zemlje su se za to založile, ali su neki američki saveznici u regionu odlučno blokirali tu ideju, tako da je to (vojni scenario) sasvim moguće. Sada čujemo i najave o planovima za slanje kopnenih snaga“, istakao je Lavrov, navodi ruska agencija.

On je u intervjuu moskovskom dnevniku ocenio i da koalicija na čelu sa SAD neće dozvoliti Turskoj, koja je njena članica, da realizuje svoje „sulude“ planove o invaziji punih razmera na Siriju.

„Ne mislim da bi to ikada moglo da se dogodi. Manje provokacije o kojima sam govorio, kao što je podizanje šatorskih kampova ili pripreme za gradnju objekata 100 do 200 metara unutar sirijske teritorije, ipak ne predstavljaju upad punih razmera“, zaključio je šef ruske diplomatije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike