U trendu

Lavrov: Zapad besramno sahranjuje crnomorsku inicijativu za izvoz

NJU DELHI – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje da „besramno sahranjuju“ inicijativu postignutu uz posredovanje UN za izvoz ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.

„Zapad besramno sahranjuje poznatu humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN“, rekao je Lavrov tokom sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, očigledne su prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda širom sveta, ma kako EU pokušavala da sve ubedi u suprotno.

Aktuelna faza crnomorske inicijative o izvozu ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda i đjubriva iz luka na jugu Ukrajine treba da bude okončana 18. marta i biće automatski produžena ako nijedna od strana u dogovoru ne bude imala prigovor, navodi Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da će pristati na drugo po redu produženje sporazuma, postignutog s Ukrajinom uz posredovanje UN i Turske, jedino ako se udovolji interesima ruskih poljoprivrednih proizvođača.

Ruski poljoprivredni sektor nije eksplicitno na udaru zapadnih sankcija, ali Moskva navodi da sankcije pogađaju sektore plaćanja, transporta i osiguranja, što sve otežava izvoz ruskih žitarica i đubriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar