U trendu

Le Drijan novi šef diplomatije Francuske, Le Mer ministar finansija

Novi francuski ministar finansija u vladi predsednika Emanuela Makrona biće konzervativni političar Bruno Le Mer, dok je zašefa diplomatije izabran Žan-Iv Le Drijan.

Le Mer (48) je član Republikanske partije, a od 2009. do 2012. za vreme predsednika Nikole Sarkozija, bio je ministar poljoprivrede.

Bivši ministar odbrane 69-godišnji Le Drijan imenovan je za ministra spoljnih poslova, saopštio je danas generalni sekretar predsedništva Aleksis Koler.

Le Drijan je bio član vlade za vreme predsednika Fransoa Olanda i bio je jedan od najpopularnijih ministara socijalističke vlade. Nadgledao je vojne operacije Francuske u Maliju, Centralnoj Africi, Iraku i Siriji.

Nova ministarka odbrane biće proevropska političarka centra 59-godišnja Silvi Gular koja je karijeru počela u Ministarstvu spoljnih poslova gde je bila član tima koji je pregovarao o posledicama ujedinjenja Nemačke.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je 69-godišnji socijalista Žerar Kolom, koji je od 2001. bio gradonačelnik Liona, trećeg po veličini grada u Francuskoj. Kolomb je prvi visoki političar socijalista koji je odlučio da podrži Makrona na izborima za predsednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.