U trendu

Le Mer: Razgovori Makrona i Bajdena doneli veliki pomak

VAŠINGTON – Razgovori predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika SAD DŽozefa Bajdena doneli su veliki pomak kako bi se sprečila trka u subvencijama između dve strane Atlantika, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

„Stvarno mislim da je državna poseta francuskog predsednika u Vašingtonu prekretnica“, rekao je Le Mer u zajedničkom intervjuu Rojtersu i Fajnenšel tajmsu.

„Mislim da sada postoji stvarna svest (o tom pitanju) da je toga svesna američka administracija, ali i Kongres“, rekao je on.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u četvrtak kazao da bi se mogla primeniti „podešavanja“ zakonodavnih komponenta američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) na način koji bi sprečio da evropske zemlje trpe posledice zbog njegove primene.

„Na primer, u njemu postoji odredba koja kaže da postoji izuzetak za svakoga ko ima sporazum o slobodnoj trgovini sa nama“, rekao je Bajden.

Le Mer je naglasio da je to što je Bajden sugerisao da bi se saveznici mogli tretirati kao zemlje koje imaju trgovinski dogovor, poput Kanade i Meksika, velika prekretnica koja je
rezultat intenzivnih razgovora francuskih i američkih zvaničnika.

„Veliki je prekretnica reći: oni su naši saveznici, oni su naši prijatelji. Pa čak i ako nemamo trgovinski dogovor sa Evropom, na isti način ćemo razmatrati evropske komponente kao one iz zemalja sa trgovinskim sporazumom“, rekao je Le Mer.

On je istakao da to nije prilagođavanje, već važan politički izbor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar