U trendu

Le Pen dobila zajam za kampanju od mađarske MKB banke

PARIZ – Kandidatkinja za predsednika Francuske krajnje desnice Marin Le Pen dobila je zajam od 10,7 miliona evra za svoju kampanju od mađarske MKB banke.

Lični zajam je objavljen na obrascu koji predsednički kandidati moraju da podnesu regulatornim telima o svojim ličnim skupovima i dugovima, a objavljen je ove nedelje, preneo je Rojters.

Le Pen i njena partija Nacionalni zbor (RN) godinama su se borili da podignu kredite kod francuskih banaka, čak i dok je ona pokušavala da opravda stranku koju su tokom vođstva njenog oca Žan-Mari Le Pena smatrali rasističkom i ksenofobičnom.

„Ovaj zajam je dobijen u veoma teškom kontekstu pooštravanja pravila finansiranja kampanje i nevoljnosti banaka da finansiraju demokratski život naše zemlje“, napisao je član RN Žordan Bardela zvaničnicima stranke kada su se detalji o zajmu od tada neotkrivene evropske banke pojavili prošlog meseca.

MKB, državna Budimpeštanska banka i štedionica Takarek bank spojile su se 2020. kako bi formirale drugu po veličini bankarsku grupu u Mađarskoj. Glavni akcionari MKB su biznismeni bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, navodi Rojters.

MKB i mađarska vlada nisu odgovorili na upite da pruže komentar, kao ni portparol Le Penove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.