U trendu

Levin: Kneset o podršci novoj vladi u narednih nedelju dana

JERUSALIM – Glasanje u Knesetu o podršci novoj vladi biće održano u roku od nedelju dana, izjavio je danas predsednik izraelskog parlamenta Jariv Levin ne precizirajući tačan datum.

Naftali Benet, koji bi trebalo da zameni izraelskog premijera sa najdužim stažem pozvao je Benjamina Netanijahua juče da „pusti stvari“ i odustane od napora da podstakne „prebeg“ iz nove koalicije koji bi mogao da ugrozi inauguraciju, preneo je Rojters.

Benet je pozvao predsednika Kneseta Jariva Levina, koji je pristalica Netanijahua, da ne odlaže već da održi glasanje o poverenju u sredu i time omogući vladi stastavljenoj iz levičarskih, desničarskih, arapskih i partija centra da polože zakletvu.

U formalnom saopštenju upućenom parlamentu, Levin je obavestio da je opozicioni lider Jair Lapid obavestio njega i predsednika Izraela da je dogovorena koalicija i rekao da bi u vremenskom okviru određenom zakonom trebalo da se održi glasanje, što znači do 14. juna

Time on ostavlja Netanijahuu otvorenu mogućnost da za nedelju dana pokuša da promeni situaciju, navela je agencija.

Ukoliko vlada Lapida i Beneta ne dobije podršku većine u parlamentu u Izraelu će biti održani peti izbori za manje od dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.