najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Libija spremna da uništava brodove prevoznika migranata

Libija je spremna da sarađuje sa EU na uništavanju brodova ilegalnih prevoznika migranata pod uslovom da se osobe presretnute na moru ne vraćaju na njenu teritoriju, izjavio je danas vice premijer libijske međunarodno priznate vlade Abdesalam el Badri.

„Potapanje brodova… na kojima nema ljudi je jedno od rešenja“, rekao je El Badri nakon sastanka sa šefom belgijske diplomatije Didijeom Renderom (Didier Reynders) u Briselu.

EU je pokrenula pomorsku operaciju EU Navfor Med protiv švercera ljudima u vodama Libije, ali ova misija ne može da uništava plovila ilegalnih prevoznika nadomak libijske obale bez zelenog svetla Ujedinjenih nacija ili odobrenja vlasti.   

Vlada El Badrija, koju priznaje međunarodna zajednica, ne kontroliše zapad Libije i glavni grad Tripoli, i već mesecima pregovara sa suparničkim frakcijama o uspostavljanju vlade jedinstva pod okriljem Ujedinjenih nacija i uz podršku EU.

Brisel se nada da će ta vlada omogućiti da se stabilizuje situacija u Libiji i da se zauzda tok migranata koji uz rizik po sopstveni život prelaze Mediteran polazeći s libijskih obala.

„Radićemo zajedno na rešavanju ove humanitarne krize koja je sramota za sve“, rekao je novinarima El Badri.

Libijski ministar je međutim Evropljanima izneo veliku rezervu .

„Rekli su da će ilegalne imigrante (koje presretne EU Navfor Med) ostavljati u Libiji. To nije rešenje“, rekao je El Badri, dodavši da će oni, ukoliko budu vraćeni u Libiju, opet krenuti u Evropu.

Belgijski ministar Render je uostalom priznao da će se o tome razgovarati sa libijskim vlastima koje žele da se reši problem u zemljama porekla, ali i da Evropa učini šta je do nje u pogledu prihvata migranata koji su presretnuti na brodovima.

El Badri je pozvao EU da „ubaci gotov novac“ u zemlje porekla ekonomskih migranata, pre svega u podsaharskoj Africi.

Rekao je i da će borba protiv šverca migranata koji polaze sa libijske obale biti prioritet za buduću vladu.

„Problem koji imamo sa libijskim bezbednosnim snagama je novac kojim se korumpira. Ima mnogo novca i onda bezbednosne snage sarađuju“ sa švercerima, dodao je on.

Ilegalni prevoz migranata skoro da je „bolje organizovan nego libijska avio kompanija“, rekao je El Badri, dodavši da čak postoji i red vožnje za polazak brodova iz luke Zuara na zapadu zemlje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike