U trendu

Lideri G7 najavili zabranu uvoza ruskog zlata

ŠLOS ELMAU – Lideri Grupe sedam (G7) najjačih svetskih ekonomija okupili su se danas u dvorcu Elmau, u bavarskim Alpima, gde će do utorka razmatrati posledice rata u Ukrajini po globalno snabdevanje hranom i energentima i načine da se tržište stabilizuje.

Početak trodnevnog samita obeležila je odluka SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da zabrane uvoz ruskog zlata, kao deo nastojanja da uskrate Moskvi sredstva za finansiranje vojne operacije u Ukrajini.

Toj odluci u međuvremenu se pridružila i Francuska, sudeći po izjavi neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Zasad, kako navodi Rojters, nije jasno da li postoji konsenzus G7 o novoj meri a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio da se tom pitanju treba pristupiti oprezno.

Zemlje G7 dele iste ciljeve – isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine, istovremeno vodeći racuna o svojim ekonomijama, izjavio je danas Mišel.

Govoreći na početku samita G7, Mišel je rekao da je ruski rat doveo svet u opasnost i uticao na snabdevanje hranom i gorivom, cene i bezbednost, preneo je Bi-Bi-Si.

On je kazao da su G7 i EU nepokolebljivo jedinstveni u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine.

Na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, na početku samita G7, američki predsednik Džozef Bajden je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin od početka sukoba u Ukrajini računa na to da će se NATO i G7 raspasti, ali da to se nije dogodilo.

Bajden se zahvalio Šolcu na tome što je odlučno odgovorio na ukrajinsku krizu.

„Želim da vam dam kompliment za sve što ste učinili od kada ste postali kancelar“, kazao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Bajden je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države i druge vodeće ekonomije Grupe sedam (G7) zabraniti uvoz zlata iz Rusije.
I Velika Britanija je saopštila da je zabrana uvoza ruskog zlata uperena protiv imućnih Rusa.

„Mere koje smo danas najavili direktno će pogoditi ruske oligarhe i udariti u srce Putinove ratne mašine“, saopštio je britanski premijer Boris Džonson.

Francuska podržava zabranu izvoza ruskog zlata i 27 članica Evropske unije sada treba da razgovora o tom predlogu, saopštio je danas zvaničnik francuskog predsedništva.

Zvaničnik je rekao da se Pariz ne protivi ograničenju cene ruske nafte, ali želi da G7 razgovara o ograničenju cene nafte i gasa kako bi se obuzdala inflacija, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi u saopštenju britanske vlade, zabrana uvoza ruskog zlata bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

Lideri G7 će se na samitu razmatrati načine da se izbore s rastom cena energenata i zamenom ruske nafte i gasa, uz istovremeno izbegavanja sankcija koje bi dodatno povećale inflaciju i troškove živote u njihovim državama.

Istovremeno je samit prilika za nemačkog kancelara Šolca da pokaže snažnije vođstvo u rešavanju ukrajinske krize, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar